piątek, 27 listopada 2015

Kolba kukurydzy w szynce Szwarcwaldzkiej


Składniki:
  • kolba kukurydzy
  • masło
  • plaster szynki Szwarcwaldzkiej
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • sałatka: mix sałat, pomidor pokrojony w większą kostkę lub pomidorki koktajlowe na połówki, świeży ogórek, rzodkiewka, sos winegret*, kulka mozzareli lub feta.
Wykonanie:
  1.  Kolbę gotujemy do miękkości, smarujemy masłem posypujemy solą, zawijamy w plaster szynki i posypujemy odrobinę pieprzem.
  2. Składniki sałatki mieszamy ze sobą i doprawimy sosem winegret*.
*Sos winegret:

  • 1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  • do miseczki wlać sok z cytryny lub ocet winny, dodać sól i ew musztardę. Wymieszać. Dodać oliwę i mieszać do momentu, aż składniki się połączą. Doprawić pieprzem.
Do sosu winegret dodaję jeszcze suszone oregano i bazylię.