Składniki:
- kolba kukurydzy
- masło
- plaster szynki Szwarcwaldzkiej
- sól, pieprz świeżo zmielony
- sałatka: mix sałat, pomidor pokrojony w większą kostkę lub pomidorki koktajlowe na połówki, świeży ogórek, rzodkiewka, sos winegret*, kulka mozzareli lub feta.
Wykonanie:
- Kolbę gotujemy do miękkości, smarujemy masłem posypujemy solą, zawijamy w plaster szynki i posypujemy odrobinę pieprzem.
- Składniki sałatki mieszamy ze sobą i doprawimy sosem winegret*.
*Sos winegret:
- 1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- szczypta soli morskiej
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
- do miseczki wlać sok z cytryny lub ocet winny, dodać sól i ew musztardę. Wymieszać. Dodać oliwę i mieszać do momentu, aż składniki się połączą. Doprawić pieprzem.