niedziela, 29 listopada 2015

Pierś kurczaka z pomidorkami i bazylią

Przepisy z Kwestii Smaku są genialne. Uwielbiam je. Szybkie,mało pracochłonne, pyszne. Tym razem na talerzu soczysty filet piersi kurczaka z dodatkiem pomidorków koktajlowych, czosnku i bazylii. Polecam!


Składniki:
  • filet piersi kurczaka
  • pomidorki koktajlowe
  • makaron tagliatelle
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • 4 łyżki masła
  • oliwa, sól, pieprz świeżo zmielony
  • 4 łyżki białego wina lub 1 łyżka sok z cytryny
  • opcjonalnie tarty parmezan
Wykonanie:
  1. Filet oczyścić i dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pojedynczy filet naciąć od góry do mniej więcej środka tworząc "palce" (jak na zdjęciu). Doprawić solą, pieprzem i posmarować oliwą.
  2. Wstawić do gotowania osoloną wodę na makaron. Czosnek pokroić w plasterki, a pomidorki na połówki.
  3. Rozgrzać patelnię z łyżeczką oliwy i smażyć filet na umiarkowanym ogniu przez ok 5min. Przekręcić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
  4. następnie skropić sokiem z cytryny lub winem i odparować
  5. Na patelnię dołożyć łyżeczkę masła i czosnek. Podsmażać o 1-2 min, aż się zarumieni.
  6. Dodać pomidorki i 2 łyżki masła. Smażyć mieszając.
  7. W międzyczasie jeszcze przewrócić filet i dołożyć bazylię, resztę masła i wymieszać.
  8. odstawić z ognia i gotowe.
  9. Podawać z makaronem i opcjonalnie posypać tartym parmezanem.