- 90g wędzonego łososia
- makaron tagliatelle
- 150ml śmietanka kremówka
- starta skórka z połówki cytryny
- duża garść rukoli (bez twardych łodyżek)
- pieprz i ewentualnie sól (najlepiej świeżo zmielone)
Wykonanie:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie na al dente. Odcedzić, zachowując 1/3 szklanki wody, w której gotował się makaron.
- Makaron włożyć ponownie do garnka i ustawić go na wolnym ogniu.
- Dodać śmietankę kremówkę,skórkę cytryny i kilka łyżek wody, w której gotował się makaron.
- Wymieszać i zdjąć z ognia.
- Dodać łososia pokrojonego w paski oraz rukolę.Wymieszać.
- Gdyby sos był za gęsty dodać trochę wody.
- Doprawić do smaku pieprzem, i ewentualnie solą (wędzony łosoś jest sam w sobie słony, ja osobiście nie dosalam, ale kwestia gustu).
Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku