środa, 18 listopada 2015

Tagliatelle z łososiem i rukolą


Składniki:
  • 90g wędzonego łososia
  • makaron tagliatelle
  • 150ml śmietanka kremówka
  • starta skórka z połówki cytryny
  • duża garść rukoli (bez twardych łodyżek)
  •  pieprz i ewentualnie sól (najlepiej świeżo zmielone)
Wykonanie:
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie na al dente. Odcedzić, zachowując 1/3 szklanki wody, w której gotował się makaron.
  2. Makaron włożyć ponownie do garnka i ustawić go na wolnym ogniu.
  3. Dodać śmietankę kremówkę,skórkę cytryny i kilka łyżek wody, w której gotował się makaron.
  4. Wymieszać i zdjąć z ognia.
  5. Dodać łososia pokrojonego w paski oraz rukolę.Wymieszać. 
  6. Gdyby sos był za gęsty dodać trochę wody.
  7. Doprawić do smaku pieprzem, i ewentualnie solą (wędzony łosoś jest sam w sobie słony, ja osobiście nie dosalam, ale kwestia gustu).

Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku